Lauwersmeergebied

28 februari 2010

Op verzoek van de politie Fryslan, team Smallingerwerf / Opsterland en in samenwerking met de politie Groningen, Noordelijke recherche eenheid, team Forensische opsporing en het Landelijk Bureau Vermiste Personen van het KLPD is door 5 reddingshondenorganisaties gezocht naar een vermiste man van 48 jaar uit Drachten.
De man werd sinds 6 februari vermist. Zijn auto is op 9 februari gevonden waarop de politie een grote inzet heeft georganiseerd. O.a. werden ingezet een helikopter, speurhonden van de politie, de Mobile Eenheid. Ook was er ondersteuning van de Landmacht en Staatsbosbeheer. Die inzet werd gedaan in bar weer, veel sneeuw en vorst en leverde niet het gewenste resultaat op.
Hierop werd met de RHWW contact opgenomen om met reddingshonden het gebied te doorzoeken. Vanwege dit gegeven en het omvangrijke gebied heeft de inzetleiding van de RHWW een beroep gedaan op de samenwerkende reddingshondenorganisaties.
Op 28 februari hebben meerdere organisaties aan deze zoekactie deelgenomen met in totaal 28 reddingshonden en 42 vrijwilligers.
Vooraf werd in het gebouw van Staatbosbeheer rond 9:00 uur een briefing gehouden en werden daar door de inzetleiding de groepen ingedeeld. Het zou een natte dag worden door de gestage regenval en het dooiwater wat nog niet in de bevroren grond kon wegtrekken. Ondanks dat werden grote gebieden doorzocht en alles werd d.m.v. GPS tracks op kaart gezet. Ondanks de inzet van de vrijwilligers en de medewerking van de politie en van Staatsbosbeheer werd de vermiste man niet gevonden.
De RWO was met 5 reddingshonden en 8 personen betrokken bij deze zoekactie.
Update :
Op 26 maart is het lichaam van de vermiste man uit Drachten gevonden.
Een campinggast vond het stoffelijk overschot in het water van het Nieuwe Robbengat.