Onze Zus mag met pensioen

12 juli 2020

Toen Zus nog geen 1 jaar was, begon zij met haar geleider Marcel in het reddingshondenwerk bij de RWO. De jonge Hongaarse Vizsla bleek al gauw veelbelovend. Als zij de verstopte persoon al op grote afstand rook, dan nam ze enthousiast flink afstand. Hoewel haar geleider Marcel het in het begin minder prettig vond als ze niet in zijn gezichtsveld bleef, kreeg hij  het volle vertrouwen. Want altijd vond Zus de verstopte persoon en kwam dat als een speer aan haar geleider laten zien. Het is heerlijk om deze  gedreven hond te zien werken!

Al gauw haalde ze haar A-diploma en vervolgens haar inzetcertificaat voor het vlaktewerk. Ook voor het zoeken in puin haalde ze haar inzetcertificaat. Aanvullend heeft Marcel haar opgeleid in het zoekwerk naar HR (human remaines). Daarmee wist ze zelfs feilloos een aantal haren in het bos te traceren. Kortom een topper die van veel markten thuis is.

Tijdens haar ruim 10 jaar inzetbaarheid heeft ze haar dienst bewezen bij tientallen zoekacties naar vermiste personen, zowel in Nederland als omringende landen. 

Zus is met haar leeftijd van 13,5 jaar inmiddels de oudste van onze werkhonden. Maar nog steeds een topper! Zoekacties vergen veel van een zoekhond. Daarom heeft Marcel besloten dat het voldoende is zo voor Zus. Hij en wij zijn zeer tevreden over de tijd die Zus inzetbaar was. Ze heeft altijd met volle passie haar oefeningen en inzetten uitgevoerd. Ze mag nu van haar welverdiende pensioen gaan genieten! Gelukkig mogen we ons tijdens de trainingen blijven verbazen over de drive van Zus. Ze mag lekker als recreant kortere zoekoefeningen blijven doen, want dat vindt ze nog steeds geweldig!