Prüfung Duitsland

25 mei 2014

Tijdens dit weekend hebben veel deelnemers van de  RWO meegekeken bij de officiële examens van onze collega groep uit Bad Bentheim.
Op verschillende locaties werden vlakte-, puin en mantrailexamens afgenomen.
In Itterbeck werden de vlakte-examens bijgevoegd.  Er waren genoeg vrijwillige slachtoffers aanwezig, zodat onze deelnemers mochten meelopen met de examenkandiaten en hun examinatoren.  Een leerzame dag en terugkijkend hierop kunnen wij stellen dat ook onze teams zeker op dit examenniveau zitten.
In Nordhorn werden de puinexamens van de BZRH afgewerkt.  Onze mensen werden voorgesteld aan de mensen van de Rettungshunden Staffel Weser-Ems, de examinator Dieter Steinfurth en de andere VP’s.
Daarna kort overleg over de teams die examen moesten doen en aan welke minimale eisen ze moesten voldoen om aan het examen te mogen deelnemen. Daarbij werd meteen duidelijk dat Marcel als meeloper bij de examinator ging lopen en daarmee gelijk als mede-examinator werd aangesteld. Iets waar hij zich niet op had voorbereid, maar wel erg leuk leek.
Als eerste moesten alle honden, volgens de regels van de BZRH, een houten ladder op lopen die onder 45° naar een hoogte van ca. 1,50 meter stond opgesteld. Als de honden dat niet kunnen, hebben ze niets op puin te zoeken stelt de BZRH. Alle honden hebben de test doorstaan ook hadden sommigen het moeilijk.
Daarna werden er drie VP’s weggelegd op de puinlocatie en kon de test beginnen.
Er werd bij de start uitgelegd wat er gebeurd was en waar je rekening mee moest houden. Ook werd er van de hondengeleider een aantal belangrijke vragen verwacht zodat deze voldoende info over het gebied had en met de zoekactie mocht starten.
Als eerste werd de hond aangezet vanuit het startpunt, waarbij de geleider op deze positie moest blijven staan. Zo kon er beoordeeld worden welke mate van zelfstandigheid de hond had. Op de eerste verwijzing mocht de geleider pas naar de hond toegaan en de VP lokaliseren. Daarna ging het verder naar de volgende VP’s.
Uiteindelijk hebben er 8 teams examen gedaan, waarvan er 6 geslaagd zijn.
Daarna werd Marcel gevraagd om ook een examen te doen met zijn hond(en), hij had Jutter en Zus bij zich. Nadat hij alle benodigde papieren kon overleggen en ook de laddertest had doorstaan, mocht hij met beide honden starten.
Als eerste werd met Jutter gestart en het hele gebied doorkruist. Na twee gevonden VP’s en een dik half uur verder heeft Marcel zijn zoekactie gestopt. Een beslissing die achteraf niet juist was, er lag nog één VP. Op de plek waar Jutter wel verwezen heeft, maar niet goed door hem is opgepikt. Jammer!.
Daarna was Zus aan de beurt om  de verstopte VP’s op te sporen. Ook hier het gebied doorkruist en na een dik half uur en twee VP’s verder gestopt. Nu was Marcel er wel zeker dat er niet meer lagen, dit klopte ook.
Examen doorstaan en geslaagd voor het puincertficaat van de BZRH.

Al met al veel goede en minder goede zaken gezien die ons kunnen verder helpen om ons niveau te behouden of te verhogen.
Een leerzame en leuke dag met een geweldig eind.